Refinancování: Jaké přináší výhody? Kdy se začít zajímat? Kolik zaplatíte?

Refinancování hypotéky je skvělým řešením pro všechny, kteří nejsou spokojeni se svým stávajícím úvěrem. Díky refinancování získáte nový úvěr, novou úrokovou sazbu i novou výši splátek. Vše si nastavíte tak, jak vám bude vyhovovat. Jaké další výhody refinancování přináší?

Podmínky, které jste si sjednali s bankou při vyřizování hypotečního úvěru, mohou být pro vás po pár letech nevyhovující. Důvodem může být to, že výše měsíční splátky velmi zatěžuje rodinný rozpočet, a tak pro vás bude vhodnější splátku snížit. Stejně tak můžete povýšit v práci a naopak si dobu splácení díky větším příjmům chtít zkrátit. V obou případech je zapotřebí upravit podmínky hypotečního úvěru.

O refinancování se zajímejte včas

Refinancování je výhodným krokem, kdy stávající hypotéka je splácena novou hypotékou. Důležité je refinancování hypoték dobře načasovat, a to před koncem fixačního období. I přestože refinancovat lze úvěr v rámci jedné banky, v Česku je tento způsob spíše výjimkou.

Bohužel některé bankovní domy zkouší své klienty a místo toho, aby jim před koncem fixace nabídly lepší podmínky hypotečního úvěru, zvýší jim doposud zafixovanou úrokovou sazbu. Možná banky chtějí, aby se zákazníci starali sami. Bohužel ale ti často o možnosti refinancování neví, nebo na konec své fixační doby zapomenou.

Na druhou stranu ti klienti, kteří se snaží domluvit si se svou bankou výhodnější podmínky hypotéky, mnohdy nepochodí a stejně nakonec přechází ke konkurenci.

Hlavní výhody refinancování:

  • Na svou hypotéku můžete opět začít nahlížet jako na nový úvěr.
  • Můžete si snížit či zvýšit měsíční splátku.
  • Stanovíte si nové datum splatnosti měsíční splátky.
  • Získáte nižší úrokovou sazbu, než kterou vám nabídne vaše stará banka.
  • Můžete si prodloužit i zkrátit dobu splatnosti.
  • Zbavíte se nesmyslných poplatků.
  • Výši hypotéky je možné navýšit.
  • Do refinancování lze zapojit i další spotřebitelské úvěry.
  • Nová hypotéka nemusí vyžadovat sjednání drahého životního pojištění či pojištění schopnosti splácet.
  • Můžete získat bonusy navíc v podobě mimořádných splátek, běžného účtu bez poplatků, zdarma vedení úvěrového účtu a podobně.

Poplatky za refinancování se vám vrátí

Jestliže chcete refinancovat hypotéku, pak se o této možnosti zajímejte zhruba půl roku až rok před koncem fixace. Využijte velké konkurence na bankovním trhu a porovnávejte nabídky. Pomoci vám mohou online srovnávače a výpočet hypotéky. Jen tak zjistíte, kolik vám refinancování může ušetřit.

Refinancování je většinou zdarma. V rámci akčních kampaní bank nemusíte mnohdy řešit žádné poplatky. Například nový odhad nemovitosti si buď nová banka neúčtuje, nebo využije ten stávající. Zaplatit náklady za předčasné ukončení stávající hypotéky ve staré bance ale nejspíš budete muset. Výše poplatků se většinou pohybuje v rozmezí 400 Kč až 1 000 Kč. Zhruba dalších 1 000 Kč může stát výmaz ze zástavního práva a nový návrh na vklad zástavního práva. I tak se ale správné refinancování vyplatí.

 



Vydáno: 10.3.2017

neškrábeme.cz
Vyjednáme vám nejváhodnější podmínky hypotečního úvěru.
Hypotecnikalkulacka.cz

TOPlist