Penzijní připojištění patří mezi nejoblíbenější zaměstnanecké benefity

Penzijní připojištění patří mezi nejoblíbenější zaměstnanecké benefity
Různé typy benefitů jsou dnes ve většině firem již běžnou praxí. Řada z nich je přitom přínosná nejen pro zaměstnance, ale díky daňovému zvýhodnění rovněž pro zaměstnavatele. Z tohoto hlediska se dlouhodobě na předních příčkách oblíbenosti drží zejména stravenky, kterým v posledních letech úspěšně sekunduje vzdělávání a také penzijní připojištění.

Zajištění na stáří je v kurzu

Penzijní připojištění představuje stále častější způsob jak si na stáří zajistit dostatečný finanční příjem. Ač by se tak mohlo z názvu zdát, nejedná se ve skutečnosti o žádné pojištění, nýbrž o způsob spoření. Našetřená částka má sloužit jako přilepšení k běžnému důchodu, přičemž ji lze buď jednorázově vybrat, nebo čerpat postupně jako rentu.  

Podle červnového průzkumu ING Pojišťovny a Svazu průmyslu a dopravy ČR v současnosti nabízí svým zaměstnancům penzijní připojištění až 74 % podniků. Příspěvky zaměstnavatelů navíc stále rostou a v průměru tak již dosahují bezmála 600 korun, přičemž ty nejštědřejší se pohybují dokonce kolem 2 200 Kč.

  Pro firmy je tato forma benefitů samozřejmě zajímavá hlavně díky tomu, že se jedná o daňově uznatelný náklad. Pokud roční příspěvek nepřesáhne 24 000 Kč, nemusí z něj tím pádem odvádět sociální ani zdravotní pojištění. Odečíst si příslušnou investici z daní je tak rozhodně levnější než přidat zaměstnanci stejnou částku do základního platového ohodnocení, které navíc podléhá dalšímu zdanění.

Neodradí ani penzijní reforma
  Od příštího roku, kdy by měla vstoupit v platnost rozsáhlá reforma důchodového systému, dojde nicméně v oblasti penzijního připojištění k výrazným změnám. Stane se z něj totiž tzv. třetí pilíř neboli doplňkové penzijní spoření.

  To s sebou přinese řadu novinek hlavně v pravidlech pro vyplácení státního příspěvku. Zatímco dnes k jeho přiznání stačí ukládat 100 korun měsíčně, po reformě bude minimální limit 300 korun. Posun hranice směrem nahoru nastane i při odečítání z daní, nově bude možné odečíst teprve příspěvky, které přesáhnou 12 000 ročně, což je dvojnásobek oproti současnosti.

  I přesto se ale zdá, že do výběru firemních benefitů se uvedené změny nijak zvlášť nepromítnou. Podle výše zmíněného průzkumu totiž 93 % společností uvedlo, že reforma penzijního systému nebude mít na poskytování příspěvku na penzijní připojištění jejich zaměstnancům žádný vliv. To souvisí mimo jiné s tím, že zájem o nově vzniklý druhý pilíř předpokládají jen maximálně u 25 % zaměstnanců.

 



Vydáno: 17.8.2014
Tisknout

neškrábeme.cz
Vyjednáme vám nejváhodnější podmínky hypotečního úvěru.
Hypotecnikalkulacka.cz

TOPlist