Aktualizováno: 25.12.2013

Z vašich dotazů o sociální podpoře

Odpovězeno: listopad 2012
Otázka: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledne příspěvku na bydlení, jestli byste mi mohli poradit. Tento měsíc sem ho už dostala, ale bylo mi řečeno, že se dostává zpětně 3 měsíce. Je to tak u každého? Takže bych ho měla dostat taky, ne? Předem mockrát děkuji za Vaši odpověď.
Odpověď: Dobrý den, půjde patrně o trochu jinou situaci. V případě, že jste si o něj zažádala pozdě a měla jste na něj nárok i v předchozích třech měsících, můžete si o jeho vyplacení zažádat zpětně za 3 měsíce. Pokud je to déle než tři měsíce, dávky propadnou.
Odpovězeno: září 2012
Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat ohledně příspěvku na bydlení.. Kalkulačka mi vypočítala, že bych ho měl dostávat... Ale to musím někde bydlet tři měsíce a až pak ho dostanu? Po nastěhování nemám nárok, že? Děkuji
Odpověď: Dobrý den, zákon vymiňuje spočítání výše příspěvku bydlení na základě nákladů, které se vztahují k předchozímu kalendářnímu období. Protože zákon nehovoří o tom, jak započítat průměrné náklady, pokud se náklady nevynaložily, tak předpokládám, že bydlení je limitováno jedním kalendářním čtvrtletím.
Doručeno 2012
Otázka: Dobrý den. Bydlím v Domově pro seniory. Pobírám "Příspěvek na živobytí (3410 Kč) a Příspěvek na péči (800 Kč)“. Od 1.1.2012 mně byl přiznán "Doplatek na bydlení" (4379 Kč). Žádný jiný příjem nemám. Z "Příspěvku na živobytí" mně zůstává 15%, zbytek jde na úhradu nákladů spojených s mým pobytem v "Domově". Chci se zeptat: Mám nárok na 15% i z "Doplatku na bydlení", kterým se budu taky podílet na úhradě nákladů spojených s mým pobytem v "Domově"? Děkuji Vám za odpověď
Odpověď: Dobrý den, touto problematikou se zabývá zákon č. 108/2006 Sb., který říká:

§73

(1) Za pobytové služby poskytované v
a) týdenních stacionářích (§ 47),
b) domovech pro osoby se zdravotním postižením (§ 48),
c) domovech pro seniory (§ 49),
d) domovech se zvláštním režimem (§ 50),
e) zdravotnických zařízeních ústavní péče (§ 52),
hradí osoba úhradu za ubytování, stravu a za péči poskytovanou ve sjednaném rozsahu.

(2) Péčí se pro účely stanovení úhrady rozumí základní činnosti uvedené v § 35 odst. 1 písm. a), b), e), f) a h) až j).

(3) Maximální výši úhrady za ubytování a stravu stanoví prováděcí právní předpis. Po úhradě za ubytování a stravu při poskytování pobytových služeb v týdenních stacionářích musí osobě zůstat alespoň 25 % jejího příjmu, a při poskytování pobytových služeb uvedených v odstavci 1 písm. b) až e) musí osobě zůstat alespoň 15 % jejího příjmu.

Jinými z celého Vašeho příjmu Vám musí zůstat minimálně 15%, případně více, pokud náklady na uhrazení nedosahují 85% příjmu.
Doručeno 2010
Otázka: Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně příspěvku na dítě a příspěvku na bydlení. S manželem jsme v rozvodovém řízení a nežijeme spolu. Máme 11.měsíční dceru. Jediný můj příjem jsou rodičovské dávky - 7600,-Kč a pokud rozvodový soud vše schválí, tak pak i alimenty 5000,-Kč. S dcerou žijeme v domě, jehož vlastníkem jsem já. Je možné v tomto případě požádat o výše uvedené příspěvky?
Odpověď: Dobrý den, vzhledem k tomu, že Vaše roční příjmy ((7600+5000)*12) už jsou poměrně vysoké (přesahují 2,4 násobek životního minima), tak nárok na příspěvek na dávku nevzniká.

U příspěvku na bydlení je potřeba zadat konkrétnější čísla, zda Vám nárok na dávku vzniká nebo ne, můžete zjistit v kalkulačce http://www.vyplata.cz/vypocty/vypocet-vyse-prispevku-na-bydleni.php?stayform=true .
Doručeno 2009
Otázka: Dobrý den, prosím mám jednu otázku. Moje manželka je OSVČ a neplatí si nemocenské pojištění- je dobrovolné. Pouze pojistné na nemocenské pojištění a pojistné na důchodové pojištění-teď po novém rozdělenými platbami. Vím že mateřská se vyplácí první 1/2 roku, dle toho kolik člověk dával na nemocenské pojištění. U manželky to nebylo nic. Má hned po narození dítěte nárok na rodičovský příspěvek, nebo bude první 1/2 roku bez peněz.
Odpověď: Dobrý den, Vaše žena bez peněz nezůstane. Rodičovský příspěvek je daný věkem dítěte a podmíněn nepobíráním nemocenských dávek, tedy i peněžité pomoci v mateřství. Rodičovský příspěvek jí tedy vyplácen bude.
Doručeno 2009
Otázka: Dobrý deň, chcela som sa informovať o Rodičovskom príspevku.

Príklad:

Mám trvalý pobyt na Slovensku a som občankou SR, aj manžel má trvalý pobyt na Slovensku a je občanom SR, ale pracuje v ČR. Mám ako jeho manželka nárok na rodičovský príspevok z Čiech? Alebo ako to vlastne je?

Ďakujem.
Odpověď: Dobrý den,nárok na rodičovský příspěvek byste měla pouze v případě, že byste měla trvalé bydliště na území ČR. Vy máte nárok na dávky ze Slovenska.
Doručeno 2009
Otázka: Prosím o radu. Mám syna, který je ve výkonu trestu po dobu 3 měsíce. Jeho celkový trestu je 6 měsíců, vrátí se tedy v červenci tohoto roku.. Před nástupem do výkonu trestu sdíleli společnou domácnost s partnerkou a mají spolu 2,5letou dceru. Bydlí v pronájmu, za který platí 8.300,-- měsíčně. Já sama pobírám důchod ve výši Kč 11:200. Bydlím v bytě 2+KK s manželem, který odmítá podporovat moje děti a vnoučata, není vlastním otcem mých dětí. Vzhledem k tomu, že je nevěsta i vnučka hlášena u nás v bytě, ale vzhledem k tomu, že zde pečujeme ještě o matku mého manžela, nemůže s námi bydlet, držíme ze všech sil pronajatý byt, aby mohla nevěsta s dcerkou kde bydlet. Já sama jsem vyčerpala již všechny rezervy a po zaplacení půjčky na byt ve výši 4500,-- a zaplacení polovičního nájemného mi již nezbývá tolik prostředků, abych uživila a ošatila nevěstu s vnučkou. Na Městském úřadě nám sdělili, že nemáme nárok na žádnou ze sociálních dávek, či jednorázových podpor, protože syn se vrátí opět do společné domácnosti. Prosím o rychlou radu a pomoc, jak máme jednat se sociální pracovnicí.
Odpověď: Dobrý den, obecně jde o to, že tím, že jste všichni hlášeni na jednom místě bydliště, posuzují se veškeré dávky na základě příjmů všech osob žijících v bytě. Tedy na základě Vašeho příjmu, příjmu manžela, jeho matky a budoucí ženy Vašeho syna. Už jen při tom výčtu a předpokladu, že příjem Vašeho manžela a jeho matky jsou srovnatelné s Vaším je jasné, že byste se z nich všichni měli uživit, proto Vám stát nic nechce dát. Řešením je, aby si budoucí žena Vašeho syna i s dcerou zapsaly trvalé bydliště v jejich bytě. Pak budou posuzovány zvlášť (bez příjmů Vašich, Vašeho muže a jeho matky) a to, zda dostanou dávky bude záviset pouze na tom, jaké mají oni příjmy.
Doručeno 2009
Otázka: Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli mi náleží příspěvek na bydlení i v případě že mám celý byt v podnájmu.

Odpověď: Dobrý den, v zákoně se uvádí "nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu, který je v bytě hlášen k trvalému pobytu", takže pokud máte v onom bytě hlášené místo trvalého bydliště a splňujete podmínky příjmu a nákladů, tak ano.


Tisknout

neškrábeme.cz
Vyjednáme vám nejváhodnější podmínky hypotečního úvěru.
Hypotecnikalkulacka.cz

TOPlist